Ik heb gisteravond bij de Librije gegeten .

Lief had me voor m'n verjaardag twee opties gegeven: of met kerst eten bij de Librije, of een weekendje weg. Nouja, dat was niet zo moeilijk. Voor mij dan, want ik heb ik weet niet hoeveel "Ben je gek ofzo! Wie kiest dat nou!"-reacties naar m'n hoofd gekregen. Maar ach, je houdt van lekker eten of niet hè.

Ik heb ooit al eens gegeten bij de Lijbrije, toen ik 14 was. Het bedrijf waar m'n vader werkte (hij is nu met pensioen) heeft daar namelijk de keuken geplaatst, en toen hij 25 jaar bij de zaak was mochten we daar eten, m'n ouders en ik. Dat was al iets wat ik nooit ben vergeten. Zo lekker, zo fijn en gezellig en verzorgd en.. en.. nouja, je snapt het.

Ik ga het maar zo goed mogelijk beschrijven, want ik ben nog steeds niet over m'n angst voor foto's maken in restaurants heen.


En dus gisteravond weer op weg naar Zwolle. We waren er om 19.00, onze jassen werden aangenomen en we werden naar onze tafel begeleid. We zaten in een knus hoekje, in een soort zachte bank, gezellig naast elkaar aan een mooie ronde tafel. De banken/stoelen waren zwart met de Librije-L erop, en de tafels waren mooi wit gedekt. Er stond een prachtig groot bloemstuk bij de ingang, in het midden hing een grote ring met daaraan grote glanzende zwarte kerstballen, en op de tafels stonden mooie kaarsjes en takken met besjes, en vazen met volgens mij amarylissen. Heel sfeervol.

We kregen een aperitief, namelijk champagne (Jacquesson). Heerlijk! Daarna begonnen we met de mondvermaakjes. Het was zo'n beetje het lijstje wat hier boven ook al door iemand is beschreven:

  • Een ijsje van snert met kroepoek van boleten. Zo vind ik snert wel lekker!
  • Een maccaron met gebrande paprika en zure room (dat was een soort bonbonnetje van schuim die explodeerde in je mond, heel bijzonder en lekker).
  • Zuurkool en haringkuit (weer zo'n bonbon, echt gruwelijk lekker).
  • Krokante tomaatrisotto met knoflook (op een amuselepel die je zo _hopla_ naar binnenschuift, ook zooo lekker).
  • Pinda met pittige augurk (pinda was een krokant rolletje met daarin een soort creme met augurksmaak, ook heerlijk!)
  • Lolly van eendenlever en gekonfijte eend (de klassieker, en nog steeds even lekker, heel zacht en vol en romig en hmmmmm).
  • En een kuipje met bruine bonen, picallily en spek, maar weer op zo'n manier dat je denkt van "WAAR zijn die bruine bonen dan!" - je proeft het, het is heerlijk, en zo knap gemaakt. Zo veel smaak!

    En toen begon het kerstmenu...We besloten niet het wijnarrangement te doen, omdat lief nog terug moest rijden en ik solidair wilde zijn. Dat was prima, geen probleem, er werd begonnen met een lekker glas witte wijn (Jurancon Sec), en zodra we/ik toe waren aan andere wijn kon ik het gewoon zeggen. Helemaal goed dus. Het kerstmenu zag er als volgt uit (ohja, en tijdens het eten was er ook nog af en toe mooie muziek, gemaakt door twee vrouwen die tweestemmige kerstliederen zongen begeleid op piano)...

    Maar goed, het menu!

    1. Jonge houtduif met eendenlever, mais en vijgenmosterd, en een bouillon van de gerookte karkassen.
    Halleluja, zo lekker, wat een goed begin! De duif/eendenlever lag in een soort spekkoekje met om-en-om laagjes midden op het bord. Daarnaast lag dan het bolletje vijgenmosterd, en de mais lag eromheen. De bouillon kreeg je in een mooi kopje van porcelein dat in een houten houdertje stond, heel mooi, wat je zo leeg kon lepelen. Heel erg lekker, zeker als je een hapje nam van de mosterd met lever/duif tegelijk, echt.. man, wat lekker.

    2. Langoustine op twee manieren, namelijk met pickles van jonge paddestoeltjes en de ander was met lavendel.
    Punt 1: lavendel kun je dus eten, en oh wat lekker. Punt 2: Hmmmmm, Punt 3: Het zag er zo mooi uit!! Punt 4: Het was snel op, veel te snel...maar zo lekker!

    3. Sint Jacobsmossel, snijboon, pata negra, tomaat en droge worst
    Weer 2 bordjes, met elk een andere bereiding van de coquilles.
    Het was echt gruwelijk lekker, de pata negra was in een soort mouse gemaakt, de droge worst lag onder de mossel en dan lag de ene in een soepje van tomaat, en de andere in een jus van snijboon.. nou, allemachtig zeg. Zoveel smaak in één hap eten heb ik nog nooit meegemaakt.

    4. Kin, wang en tong van kabeljauw met peterseliewortel en citroengras.
    Dan krijg je dus drie mensen aan tafel. Eentje die het bord neerzet, de ander die het ene sausje eroverheen schenkt, en nog iemand voor het andere sausje. Wat een bediening! Thérèse kwam zelf even uitleggen wat het was. Heerlijk, werkelijk waar, heel vissig maar ook heel licht en toch ook romig en fris en.. argh, moeilijk te omschrijven. Gruwelijk lekker. Ik baalde toen het op was.
    Hier dronk ik een heerlijk glas wijn bij, namelijk Limoux Lady Librije. Nou *slik*, dat was weer zo'n heerlijk combinatie. Tongstrelend.

    5. Osciëtre-kaviaar met biet en krokant kinnebakspek.
    Dit lag heel mooi op een rechthoekig bordje naast elkaar. Het was een torentje van biet, met een soort zure room in het midden, en kaviaar erbovenop. Dan lag het blokje spek ernaast en daarnaast weer een bolletje heeel koude zure room, maar dan heel luchtig en sorbet-ig. Heerlijk! Het zoute van de kaviaar en het frisse van de room, en dan de bietensmaak erbij was echt zo lekker. Het spek was mooi knapperig en als je dan een hapje van alles bij elkaar nam, nou, echt, dat wilde ik niet eens doorslikken zo lekker.

    6. Kooieend met sinaasappel, zwarte oliijf en hazelnoot.
    Weer zo'n mooi bordje met links een mooi stukje eend met daarbovenop hele lekkere sinaasappel. Heerlijke combinatie! Daarnaast lag een pakketje, volgens mij was het van dat chinese spul waar ze ook loempia's in stomen, met daarin dus eend en zwarte olijf, ook weer verrukkelijk. Daarnast lag een bolletje enorm smakelijke hazelnootcrème, of wat het ook was, maar WAT een smaak zat daaraan zeg.
    Telkens een beetje van die creme op je hapje eend/sinaasappel of eend/deeg/olijf.. en jeetje, smaakexplosie in je mond.

    7. Munster (dat is kaas), ganzenlever van de BBQ, ananas en zuurkoolbouillon.
    De zuurkoolbouillon, daar dreef alles in, en dan lagen er in een vierkant bodempje de ananas, kaas en ganzenlever. De kaas leek een beetje op een eierdooier.
    De ganzenlever/ananas/zuurkool combi vond ik heerlijk, de kaas vond ik heel erg sterk van smaak, echt heel apart. De kaas op zich vond ik niet zo lekker, maar een hapje van alles bij elkaar was erg lekker.

    8. Passie, lychee, koffie en mascarpone
    Twee bordjes en een kommetje. In het kometje lychee-ijs met gin (prrrrrr) (lekker!), op de bordjes twee keer de combinatie koffie/passie/lychee op een andere manier.
    Gruwelijk, allemachtig, jezus-wat-lekker.

    En toen was het op en gingen we naar huis. Zou je denken. Normaalgesproken.

    NEE HOOR!

    Toen kwam er nog koffie met iets lekkers, namelijk een hele tray lekkernijen waar je uit kon kiezen. Ik koos een lolly met pina colada en passievrucht, een schuimpje van citroen en munt (geloof ik) en een puur-chocoladebolletje met room erin.. whaaaa, zo lekker. Lekkere koffie erbij ook, heel goed. Enorm fijne afsluiting van een bijna sprookjesachtige avond.

    Daarna kwamen ze zelfs nog langs met nòg iets lekkers, namelijk een mojito, dat is een cocktail van rum, munt en limoen. Normaal cocktail, nu in ijsvorm.. hmmmmm. Lekker!

    Toen de rekening, daar gaan we het verder niet over hebben want het was een cadeautje.
    En als klap op de vuurpijl kregen we als aandenken nog een mooi boek cadeau, namelijk Gek op Wijn, geschreven door Thérèse Boer en Astrid Joosten, heel erg leuk!

    Na al dit fijns moesten we jammergenoeg weer op huis aan. De bediening stond al weer klaar met onze jassen. We hebben nog even staan praten met Thérèse, die zich mijn vader nog kon herinneren, erg aardig. Eenmaal buiten werden we nog éénmaal verrast, er stond namelijk nog een mooie grote vuurkorf met daarboven een grote pan gluhwein! Ook waren er kleine oliebolletjes, dus daar hebben we ook nog even van staan smullen.

    Al met al was het een prachtige avond, een perfect verjaardagscadeau, en een ervaring die ik nooit zal vergeten. Heerlijk eten, geweldige sfeer, alles was tip-top in orde en perfect geregeld.
    WAT een avond, het was echt sprookjesachtig.