2 maart 2008

Zondag Visdag

Op de laatste avond van de voorjaarsvakantie wilde ik nog even iets lekkers koken, voor de drukte van studie en stage weer gaat beginnen. Het werd vis met aardappeltjes en worteltjes, een bekende combinatie, maar nu net eventjes anders dan anders..

Vis in een kruidig korstje, met aardappelen en gebakken worteltjes



Verwarm de oven voor op 200 graden.

Je begint met de aardappelen, ongeveer zes voor twee personen, schoon te boenen onder de kraan en ze in dikke plakken te snijden. Doe ze in een magnetronbakje met een scheut water, en zet het met deksel acht minuten op vol vermogen aan om voor te garen.

Dan de worteltjes, ongeveer een pond voor twee personen, die spoel je af onder de kraan (ik had waspeen dus die hoef je niet te schrappen) en snijd je in schuine stukjes. Recht kan natuurlijk ook, maar schuin staat gewoon mooier, en het oog wil ook wat.
Meng 50 ml olijfolie met een eetlepel honing, twee theelepels gemalen komijn en wat peper en zout. Doe de wortels in een ovenschaal en schep ze om met de marinade.

De magnetron heeft nu waarschijnlijk al *ping* gezegd. Haal de aardappels eruit, giet het water af, en doe ze in een ovenschaal. Flink olijfolie en grof zeezout eroverheen, goed husselen, en ongeveer vijf tenen knoflook in de schil ertussenin steken. Die pof je mee in de oven en dan zijn ze heerlijk zacht.

Als de oven nu op temperatuur is schuif je de twee ovenschalen er voor ongeveer 30 minuten in.

Nu kan je beginnen met de vis! Dep ze even goed droog met een doek of wat keukenpapier, en snijd ze allebei twee keer door de helft.
Doe in een grote kom (of een heel groot plat bord - je moet de vis er straks makkelijk in en uit kunnen halen) 75 gram bloem, een theelepel kurkuma, koenjit, gemberpoeder en kaneel, en een halve theelepel cayennepeper en gemalen komijn. Giet er dan voorzichtig bier bij (ongeveer 1/3 flesje) totdat je een dik, maar glad beslag hebt. Kijk echt uit dat het niet te dun wordt, anders blijft het zometeen niet aan je vis kleven!

Als de aardappels en de wortelen nog ongeveer 10 minuten moeten bakken pak je een grote koekepan en giet je er 150 ml zonnebloemolie in. Goed heet laten worden. Haal nu de stukken vis door het beslag en bak ze op hoog vuur in ongeveer 6 minuten (halverwege even omdraaien) krokant en gaar.

Alles bij elkaar serveren, over de vis nog wat citroensap, en de knoflookteentjes die tussen de aardappels zitten uitknijpen over je worteltjes en aardappelen - eet smakelijk!

Geen opmerkingen: