19 juni 2007

Pro-Ana. *walg*.

Jeetje, Lotte ontdekt ook eens wat nieuws. Er bestaan blijkbaar websites die het hebben van anorexia nervosa verheerlijken. "Pro-ana" websites. Alsof de wereld al niet achterlijk genoeg was. Ze leggen elkaar regels en geboden op, "dun te zijn is belangrijker dan gezond te zijn", en 'steunen' elkaar in het afvallen en zo weinig mogelijk wegen. Getverdemme.

Nu is er een provider, punt.nl, die weblogs host waar ook pro-ana websites tussenzitten. Punt.nl heeft nu deze waarschuwing vóór die sites geplaatst. Hartstikke goed, vind ik zelf. Ik heb mijn nichtje bijna aan anorexia er onderdoor zien gaan, en het kan toch niet mogelijk zijn dat mensen elkaar online mogen aanmoedigen nog zieker te worden!?

Web-log.nl, een andere weblogprovider, doet er echter niets aan, terwijl er toch zeker 10 pro-ana weblogs bij hun te vinden zijn. Iemand van het Fok-forum heeft daarom een brief opgesteld aan de makers van web-log.nl, en die luidt als volgt:

Geachte beheerders van web-log.nl,

Het is mij opgevallen dat web-log.nl bijzonder veel pro-ana-weblog’s onderdak biedt. Pro-Ana websites zijn, zoals jullie wellicht weten, sites waarop voornamelijk jonge meiden elkaar aanmoedigen en steunen in het extreem afvallen. Vaak gaat dit gepaard met afvalwedstrijden, tips om hulpverlening en ouders om de tuin te leiden en trucs om zo snel mogelijk zo veel mogelijk af te vallen. Deze meiden zien anorexia niet als ziekte, maar als levenswijze waar zij zelf voor denken te kiezen.

Ik neem aan dat web-log.nl vrijheid van meningsuiting als reden kan geven om dit soort praktijken toe te laten. Dit soort sites kunnen echter bijzonder schadelijk zijn voor meiden (en jongens) die al problemen hebben met eetstoornissen, en hier inspiratie (of thinspiratie, zoals het op de sites genoemd wordt) vandaan halen. Ik, en velen met mij, kan het me dan ook niet voorstellen dat web-log.nl het zonder blikken en blozen toe kan laten dat nietsvermoedende bezoekers wel eens op bijzonder slechte ideeën gebracht zouden kunnen worden. Hier is een weblog niet voor bedoeld, lijkt me.

Misschien bent u op de hoogte van de actie van weblogprovider Punt.nl, waarbij ze een confronterende waarschuwingstekst plaatsen met een uitleg over en de risico’s van Pro-Ana weblogs, die bezoekers te zien krijgen voordat ze betreffende web-log betreden. Uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu en de Universiteit Maastrischt is gebleken dat de bezoekersaantallen van weblogs met waarschuwingen met 45 procent is gedaald. (bron: http://www.trimbos.nl/default20201.html?back=1&date=1 ).

Mocht web-log.nl het consequent verwijderen van Pro-Ana weblogs niet willen en/of kunnen, lijkt een soortgelijke waarschuwingstekst een niet meer dan logische stap. Natuurlijk kunt u als weblogprovider niet voorkomen dat bezoekers anorexia ontwikkelen of tot een nog gevaarlijker niveau hevelen, maar u kunt uw best doen om bezoekers te waarschuwen voor de gevaren van zulke sites.

En klein halfuurtje rondkijken heeft deze lijst van Pro-Ana-weblogs opgeleverd.

http://anaroosje.web-log.nl/
http://beautifulxbones.web-log.nl/
http://anaprincess.web-log.nl/
http://mydisease.web-log.nl/
http://proanatja.web-log.nl/
http://amy4lifestyle.web-log.nl/
http://proanaxstarvetobethin.web-log.nl/
http://anamakeusthin.web-log.nl/
http://analover.web-log.nl/
http://thinstar.web-log.nl/
http://proaname.web-log.nl/
http://gymfreak.web-log.nl/
http://neverthinenough.web-log.nl/
http://girlsdream.web-log.nl/
http://beatjunk.web-log.nl/

Ik hoop en verwacht dat u actie zult ondernemen tegen niet alleen deze sites, maar alle Pro-Ana verheerlijking.

Met vriendelijke groet,
Razztwizzle


Ik heb de brief verstuurd, via deze pagina. En ik hoop dat bij deze meer mensen dit zullen doen!

1 opmerking:

Anoniem zei

Ik heb op 30 mei vorig jaar hierover gelogd (http://welenwee.annabee.net/archives/97). Eng. En minstens zo eng is dat de log zo vaak gelezen is/wordt, dankzij de zoekresultaten van Google ...